Aglais urticae
- At March 05, 2023
- By Mattias Frisk
- In Okategoriserade
0
Olja och akryl på duk, 2023
the Butterfly Effect kallas ofta den kaosteori som handlar om hur små förändringar skapar oförutsedda skillnader i förloppet med oväntat stora avvikelser från det förutspådda slutresultatet. Ett exempel som brukar ges för detta är en liknelse med hur en fjärils vingslag slutar i en tornado på andra sidan jordklotet.
Enligt gammal folktro blir det en dålig mörk sommar om den första fjärilen du ser på våren är en mörk fjäril, såsom nässelfjärilen.
Aglais urticae
Oil and acrylic on canvas, 2023
The chaos theory that deals with how small changes create unforeseen differences in the process with unexpectedly large deviations from the predicted end result is often called
The Butterfly Effect. An example that is usually given for this is an analogy with how a butterfly’s wing beat ends up in a tornado on the other side of the globe.
According to old folk belief, it will be a bad dark summer if the first butterfly you see in the spring is a dark butterfly, such as the Aglais urticae

Vad vi vet hittills
- At February 27, 2023
- By Mattias Frisk
- In Okategoriserade
0
Finspång 4-19 MARS 2023
Jag ställer ut i Finspång i mars, välkommen!

https://www.destinationfinspang.se/sv/320933/Konstutstallning-Vad-vi-vet-hittills-av-Mattias-Frisk/
SAAB ART GALLERY 14-29/3
- At March 23, 2020
- By Mattias Frisk
- In Okategoriserade
0
Mattias Frisk visar ett tiotal nya verk på SAAB ART GALLERY i Linköping.
The red in the sky is ours, oil on panel 2019.
Vernissage den 14 mars 2020 klockan 14.00 – 16.00
Öppethållande under utställningar:
måndag – fredag: 11:30 – 13:00
onsdag dessutom: 16:00 – 18:00
lördag – söndag: 14:00 – 16:00
Utställningen arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar
NYPONET 2018
- At April 23, 2018
- By Mattias Frisk
- In Okategoriserade
0
Ett stort tack till alla inblandade i Nyponpriset för att ni gav mig detta spännande uppdrag. Det var en omtumlande ära! Och tack för den trevliga efterfesten!
När Nyponstiftelsen hörde av sig och undrade om jag ville göra priset tvekade jag en sekund, jag trodde inte det var på riktigt och var tvungen att läsa meddelandet ett par gånger för att förstå, sen så tog vi resten över telefon. Fria händer! Det är en stor grej för mig att få ett sånt uppdrag. Jag skissade snabbt fram lite idéer, bestämde mig för en av dem och gjorde en 1:1 skiss, fick tummen upp på den och sen var det bara att börja köra. Jag fick faktiskt ganska mycket kreativitetsångest, tyckte ett tag att det kändes åt skogen fel, blev fult osv, allt det där typiska som händer när man vet att man har strålkastarljuset på sig… men slutresultatet visade sig vara en bra matchning till Sam och NärCon.
Smått surrealistiskt var det faktiskt att kliva in backstage, hälsa på alla i styrelsen inklusive Lars Winnerbäck, en musiker och textförfattare som jag lyssnat mycket på. Först med punkbandet “Snoddas” ( med hits som Tuffa fimer och En söt liten flicka ) sedan allt det som mina vänner spelade upp under 90-talets andra halva. För mig är det framförallt är den senare halvan av hans låtskatt som träffat mig mest och jag fick rejäl gåshud när jag stod precis vid sidan av scenen när Winnerbäck spelade efter prisutdelningen.
Viola and the family tree
- At October 22, 2017
- By Mattias Frisk
- In Art
0
Viola and the family tree (the ghost I used to be), drawing on paper, 29,7×42 cm (A3)
To be a part of different settings, to be entwined into history, mix blood and find a place in the pattern- if only for a short time. Still we are but ghosts in the twilight of the fall and new flowers will grow upon the bones of our fathers. The knowledge that the crosses and stones only grow in numbers in the cemetery collides with the inability to grasp the inflexibility of death.
Minnessten för utdöda fåglar
- At September 03, 2015
- By Mattias Frisk
- In Art
0
Kenotaf [ke-] gr. kenota’phion, av keno’s = tom och ta’phos = grav, skengrav, gravmonument rest till minne av avliden vars kvarlevor har gått förlorade eller har jordfästs på annan plats.
Bakgrund
Sedan 2010 har Mattias Frisk arbetat med en rad olika verk som behandlar människans relation till naturen, livet och döden. Genom att använda gestaltningsformer som normalt förknippas med de ritualer och platser vi brukar i samband med döden – exempelvis det sakrala rummet, begravningsritualer och de efterlevandes platser för minne – har Frisk sökt förmedla allvaret i den situation naturen och mänskligheten nu tycks befinna sig i.
En central tematik i flera av dessa verk är den stora mängd fågelarter som dött ut de senaste 500 åren. Den första offentliga manifestationen i raden av verk på temat var en utställning med titeln ”Utdöda fåglar” på galleri Kraftverk i Mjölby. Därefter följde en utställning och performance i Motala konsthall – ”Minnesmässa för utdöda fåglar” – av vilken delar levde vidare i en mindre installation – ”Temporär kenotaf” – på JR konsthallen i Linköping. Verk från utställningarna har även visats på Norrköpings Konstmuseum som del i en samlingsutställning.
I arbetet med dessa utställningar växte tanken fram om en mer varaktig verk i form av en minnessten för utdöda fåglar. Projektet har kunnat realiseras genom stöd från regionförbundet Östsam och Finspångs kommun där minnesstenen nu finns i Bruksparken.
Minnesstenen
Fåglar har länge valts som symboler för olika centrala företeelser i människans tillvaro, födelse, död, fred, olycka och så vidare. Dronten (Raphus cucullatusutdöd på 1680-talet), vars namn finns med på stenen har kommit att bli en populärkulturell symbol för just utdöda arter. Av alla nu levande fågelarter står närmare 13 % inför hot om utrotning (1244 av 9856 enligt webbsidan the Sixt Extinction, 2012) och under de senaste 500 åren har ett stort antal arter av fåglar redan dött ut. Enligt the IUCN Red List of Threatened Species uppgick år 2012 antalet till 132 stycken, exklusive underarter. Namnen på dessa 132 arter har graverats på en plakett av rostfritt stål som blivit fäst vid en ca 85×75 cm, ca 300kg tung, massiv granitsten. Minnesstenens enkla och strama utförande har valts för att i möjligaste mån undvika att skymma verkets innehåll: de utdöda fågelarterna. Här finns inga förskönande visuella omskrivningar eller illustrationer utan endast var arts latinska namn, ett namn givet av människan och i de allra flesta fallen en existens fråntagen av människan på grund av vårt agerande.
Vi bygger monument över enskilda personer men minnesmärken över utdöda djurarter lyser med sin frånvaro. Konstnärens förhoppning är att minnesstenen skall väcka tankar om naturen, vår plats och del i den samt skapa en sekulär plats för kontemplation.